Categories
Tipuri de miere, Uncategorized

Teiul este unul dintre copacii cei mai cunoscuți de către români, atât pentru mirosul îmbietor pe care îl emană odată ce înflorește cât și pentru ceaiul aromat preparat din florile de tei după ce acestea au fost uscate. În general, consumul de produse pe bază de flori de tei este asociat cu beneficii precum întărirea sistemului imunitar, efectul antiinflamator, reglarea tranzitului intestinal, cât și ameliorarea simptomelor răcelii și gripei.
Ceea ce poate fi mai puțin cunoscut este faptul că nu doar oamenii au o preferință aparte pentru florile de tei. Oricât de ciudat ar putea suna, în natură există vietăți care au o afinitate pentru tei, procesând nectarul florilor într-un produs pe care cu toții l-am consumat măcar o dată în viață. Cu siguranță v-ați dat seama despre ce este vorba … albinele, singurele vietăți ce produc hrană pentru noi, oamenii!

Mierea de tei ca și sortiment

Obținerea mierii de tei nu reprezintă un proces dificil – cel puțin nu în țara noastră. Dat fiind faptul că în România există numeroase păduri de tei, apicultorii români reușesc să obțină cantități semnificative de miere din acest sortiment, exportând și în restul Europei. Stupii sunt poziționați special în preajma acestor copaci cu scopul de a oferi o proximitate cât mai mare față de florile de tei. Astfel, mierea de tei este în general o miere monofloră, deoarece albinele culeg preponderent nectarul acestor flori. Rezultatul este o miere de culoare galben – aurie cu un gust dulce intens și un parfum inconfundabil, ușor de diferentiat de celelalte sortimente de miere.

Beneficiile mierii de tei asupra sănătății

Încă din cele mai vechi timpuri, mierea de tei este folosită drept antibiotic natural pentru prevenirea bolilor și menținerea unei sănătăți înfloritoare. Mierea de tei este foarte bună din punct de vedere al potențialului terapeutic. Aceasta poate ameliora probleme ale sistemului nervos, stările de anxietate, stările de depresie și chiar insomnia. O linguriță de miere de tei consumată înainte de culcare este mult mai eficientă decât administrarea oricărui alt somnifer. Mai mult de atât, mierea de tei este faimoasă pentru acțiunea sa asupra sistemului respirator, având capacitatea de a stimula și a ușura secreția de mucus, ceea ce o face utilă în tratarea laringitei, bronșitei, a tusei și a iritațiilor gâtului. Mierea este un ingredient cu virtuți cosmetice deosebite. Adaugând mierea de tei in compoziția măștilor faciale poți preveni și ameliora acneea datorită conținutului ridicat în atioxidanți, iar o mască de par cu miere de tei te ajută la obținerea unui efect hidratant al acestuia.